Saturday, December 17, 2011

PENGALAmAN mElAHIrKAn dAMIa aRIssa

Syukur alhamdulillah..tanggal 22.11.2011 pd jam 11.27pm sy telah selamat melahirkan seorang anak perempuan seberat 2.82kg di Hospital Besar Kuala Pilah.Name yg telah diberi pd bebi kami ialah Nur Damia Arissa binti Mohd Safwan.


Saya bersalin secare normal.kepenatan meneran setelah lebih 2jam menjadikan sy xmampu nk mengeluarkan bebi dengan sendri..oleh itu sy dibantu dgn kaedah vakum bersama dgn tolakan bebi oleh dr di perut sy.Harapan untuk diteman oleh suami di labour room hanya tgl harapan.mgkn for da next bebi la,kalo ade rezeki..Apepun,terima kaseh kepada pihak2 yg membantu dlm proses bersalin saya.

Dugaan demi dugaan mendatang,mmg mematangkn sy..dengan proses bersalin yg agak susah,proses selepas bersalin juga agak mencabar rupanya..jahitan sy telah terbuka menyebabkan sy terpakse dijahit semula..perjalanan pergi ke klinik sy hiasi dgn tangisan..bkn tdk redha,tp terbayang kesakitan yg bakal dihadapi sewaktu dijahit smula nanti...sy dijahit oleh kakak dn kawannye..sy diberitahu koyakan yg berlaku semase bersalin itu agak teruk..seram sy mendengarnyer..sy tetap menangis menahan kesakitan walopon diberi suntikan pelali dgn byk sekali..suami yg turut melihat proses penjahitan itu nmpak agk cemas..mgkn kasihan dn ngeri..Alhamdulillah semua berjalan lancar.

Keesokan harinye,sy pulang ke kampung semula utk berpantang..smenjak dah bergelar ibu ni,tdo malam mmg dh xmacam dulu..byk berjaga dr tdo..ini cabaran menjadi ibu..walopon maseh sakit,alhamdulillah sentiasa diberi kekuatan oleh Allah utk tabah..mak dn suami byk membantu sy..sy rase sgt terharu di atas pengorbanan mereka..

Ditakdirkan Allah,jahitan sy terbuka lg utk kali ke2nye...tergamam sy dibuatnye krn bakal dijahit utk kali ke3nye..walopon sy tlh menjaganye dgn rapi,jahitn tetap terbuka lg..huhu...dugaan.oleh sbb itu,mak berkeras utk mghantar sy ke hospital swasta je kali ni..so kami p ke kpj kajang..sy tau,mak kesiankan sy..mase mak temankan sy jumpe pakar sakit puan,mak menangis..sy tabahkan hati..cube bertahan..ptg tu sy dibawa ke bilik bedah dn sy meminta agar dibius separuh badan..Alhamdulillah semuanye berjalan dgn lancar..rawatan itu memakan belanje 2.6k..huhu..xpelah asalkan sy sihat..

dan sekarang sy maseh dikampung,menjaga jahitan dgn rapi..smg jahitan sy cpt kering dn tdk terbuka..amin..setelah 20ari ni,berat damia arissa pon dh mencapai 3.4kg...syukur Ya Allah..smg dhapuskan oleh Allah sgl dosa sy dan keluarga...sekian..


*coretan utk damia bace bile besar nanti..

Friday, July 8, 2011

Berjauhan dengan suami demi mencari rezeki


Assalamualaikum semua..lame sgt dah x menulis blog nih..keadaan xmengizinkan..pepe pun dh sampai mase nk cite perkembangn diri dan keluarge..hehe..


Dah hamper sebulan dah aku bekerja di UITM Dungun..berbagai onak duri telah kualami..hehe..Alhamdulillah telah diberi kekuatan dan kemudahan oleh Allah untuk ku menjalani hidup yang berjauhan dengan suami demi mencari rezeki..di samping dapat duit sendri,dapat gak membantu suami meringnkn beban kami sekeluarga kn..Terima kasih keluarga suami yg banyak membantu semase di  ganu ni..secare xlansung memberi peluang utk aku lbh mengenali dn mendekati mereka.


Seperti pengalaman menjadi seorg guru sebelum ni,dugaan demi dugaan dtg setiap hari..Bukan mudah untuk menjadi seorang pendidik sebenanrnya..namun hakikatnye…aku suke mendidik dan berkongsi ilmu..kerana dr situ aku telah belajar mcm2..Thanx to all my student krn same2 membantu gurumu ini dalam memberi pengalaman dan ilmu…

Erm..kisah di uni...student2 telah mengecapku sebagai seorang lecturer yg GARANG..kate org,luaranku nampak lembut..hakikatnye sy sgt tegas dlm mendidik.student anggap aku xsporting n tdk mesra alam..Namun begitu,aku berharap mereka faham,kesungguhan ku dlm mendidik bknlah utk memberi beban pd mereka,tp itulah tanggungjawab aku dan demi melihat mereka berjaya. Sedih mengenangkan sikap pelajar skrg ni..huhu..Bangkitlah pelajar UITM.. bangkitlah anak melayu…bukalah mata dan langkah  anda dgn luas sekali utk mendaki tangga kejayaan itu…gurumu ini pon bekas pelajar UITM jgk tp xdelah belajar mcm uoll skrg ni..hampa..hormatilah gurumu agar ilmu lebih mudah diterima..amin..saya doakan semua berjaya dunia akhirat..


Beralih pd cite bab family lak..rindunye pd suami,rindunya pd family di n9..huhu..pd suami yg dulu sering kudampingi..kini hanya dapat jumpe sekali dua dalam sebulan..kadang2 sdh plk bile mengenangkan suami di Lumut hidup sendri.. Makan minum yg tdk menentu,kne kemas umah,basuh baju,gosok baju dan mcm2 keje yg dlu dibuat oleh ku, kini dh menjadi keje suamiku..Namun begitu, terima kaseh suamiku yg mengizinkn aku bekerja di sini..sentiasa memberikan aku galakan utk terus kuat menjalani hidup..bersama bebi di dalam perut ku dan keluarga suamiku di ganu.juga bersama kawan2 baru di rumah sewaku di dungun.. Alhamdulillah,semuanya baik2 belaka..dan berjalan dgn lancar.


Cite tentang bebi,bebi plk dh nk masuk 5 bulan di dalam perutku..perubahanpd perut mmg dh dapat dirasai..malah studentku pon slalu menanyakan adalah aku pregnen gare2 mereka ternmpk perutku yg dh makin besa nih..hehe..pe2 pon,gembira sungguh dpt melihat tubuh  bebi bergerak didalam perut semase sy dn hasben p scan ari tuh..Terima kaseh ya Allah krn memberi rezeki yg melimpah ruah utk kami menjalani hidup berumah tangga..terima kaseh juga buat mak dan ayah,jg abah dn mak  kerana merestui kami dan mendoakan kebahagiaan kami..


Haha..dah lame xtulis blog nih..rase xpuas lak nk cite macam2 lg..sedar xsedar,dh nk semuka kertas a4 telah pon aku hidangkan..mgkn xde sape pon yg sudi membace blogku yg meleret2 ini..namun aku rase puas dalam meluahkan sedikit ape yg terbuku…

Akhir kata…di manapun kite,ingtlah..semua milik kita hanya sementara..Dengan sekelip mata kite mendapat sesuatu,dgn sekelip mata juga kite boleh kehilangan sesuatu..wassalam..

Tuesday, April 26, 2011

Rezeki yang telah diberi..Terima kaseh Ya Allah..

Baru pagi td p klinik untuk kompemkan balik tarikh bakal bebi kami akan dilahirkn..so tarikh yg telah disepakat berdasarkan scan ke2 nih adalah seperti tertera digambar diatas..sekarang ni bebi berusia 8 mgu lbh di dalam peyut ibunye..=)..Kuatkan semangat ku Ya Allah..

Monday, April 11, 2011

YANG DINANTI TELAHPUN TIBE..ALHAMDULILLAH....


Alhamdulillah..ada berita gembira untuk kawan2 semua..=) 

Setelah berjumpe doc minggu lepas,aku dh di sahkan mengandung..yahoo..yg ditunggu dh tibe..=)namun masih di peringkat awl..kalo ikot kiraan aku,minggu ni minggu ke 8 kandungan bebi aku..tp dalam scan bebi ari tuh didapati bebi aku dh 7mgu pd minggu nih..syukur di atas pemberiaanMu Ya Allah…Semoge aku dan bebi sentiasa sihat dan selamat..kawan2 pon tolong doakan yer…

Nak cite sikit pengalaman diawal kandungan nih..tak semudah yg disangke kerana mud aku utk makan dh ilang,perut aku asyik lapa tp xtau makanan ape yg leh dimasukkan dimulut nih .nak bergerak cergas pon dh terbatas,asyik2 nk terbaring je..penat je memanjang….lemah sbb xmakan..

kalo dulu aku suke berlari2 di dalam umah kalo nk bergerak,sekarang dh ngandung ni asyik kne sound je kat en.hasben bile kdg2 terkantoi aku berlari…huhuhu…larat ke tak larat sbnrnye ni..konfius...hihi

Lunch semalam aku soh en.hasben beli prosperity beger.(salah eja ker??haha).aku dpt mkn dalam 3kali suapan je..then terpakselah en.hasben aku menjadi mangse penghabis beger..sian en.hasben aku..org sibok kate die dh gemuk…uwaaaaa…sori syg..

Cite tentang semalam lg, aku masak kat dapur utk dinner..tgh2 masak tibe2 aku pandangan aku dh kabur,peluh pon dh kua..aku kepitaman..terus tutup api dapur walopon lauk xmasak sepenuhnya lg..aku terpakse dok berehat seketika atas kosyen..menenangkan diri..bile dh rase ok sikit,barulah aku sambung masak..nak kne cpt gak sbb en.hasben aku dh pesan,die nk makan sebaik sahaja die balik dr amek uniform die kat dobi nanti..so aku cpt2 siapkan masak ape yg patut..then sambung berehat..

Bile dh sampai time makan je,aku xmampu utk mkn..puas hasben aku pujuk makan..aku xmau gak..sampailah en.hasben aku suapkn makan.. jeng..jeng..jeng… tibe2 je ade selere..hahaha… mengade sungguh rupenyer..agaknye pas nih kenelah hasben aku suap aku selalu utk menaikkan selera makan aku…hehehhe

Tapi aku tau.. xlame lg,mesti selera makan aku pulih ,malah mungkin nafsu makan berganda..maklumlah nk mkn utk 2 org nih..anyway..to all fren,aku dh umum dh nih..bkn nk sorok tp aku cadang nk btau bile bebi aku dh meningkat 3 bulan..ni 2bulan aku dh announced..itu pon atas desakan kalian..huhu..k,byknye aku membebel..smg perkongsian ini menambahkan lg pengetahuan kalian..bye..Salam…

Wednesday, March 23, 2011

AKU SEORANG ISTERI NAVY

Hari ni kene tinggal sorAng lg.. makan sorang, solat sorang, tgk tv sorang, tido pon sorang.. Betapa sunyinye keseorangan.. Erm.. Pada mulanya dulu, bukanlah sesuatu yg senang utk aku menerima hakikat tinggal sorang diri di rumah yang agak besar dan usang nih.. Namun itulah naseb seorang isteri navy apabila suami menjalankan duty mingguan mereka mahupon pergi belayar di lautan luas ciptaan Allah ini..Jadi, Nak atau tidak, kami tetap kene melaluinya jua..

Bile tinggal sorang2 nih,tau2 je la, macam2 lah yang  dipikir.. sampai lewat malam pon xboleh tido2 lg.. pas tgk tv,beralih ke tenet,beralih lak ke buku2 agama dan motivasi.. cube jgk utk lelap..namun setelah mengaji,bru lah mata nih melabuhkan kelopaknya... Alhamdulillah kerana diberi ketenangan..

Yang menjadi semakin haru birunye bukan ape, nak msg r kol hasben pon xboleh...mereka dok dalam kapal yg kalis peluru dan turut kalis jg pd line2 telepon nih.. kalo p belayar jauh lagi la xdapat dihubungi.. Line Digi pon xleh nk mengatasi..hehe...Kerisauan tetap ade..riso apakah kabar mereka dilaut biru itu..dah makan ker?sihat ke??ade masalah kat laut ker??lanun??tsunami??huhu.. mcm2 la terpikir... Ya Allah selamatkan lah mereka dari segala rintangan.

Apa-apapon, sebagai isteri, tetap setia menanti suami yang dirindui pulang.. Tahniah wahai isteri2 navy kerana tetap menyokong kerjaya suamimu dan menerima segalanya dengan redha... Semoga Allah terus menabahkan hati2 para isteri navy ini.. ekalkanlah kebahagiaan kami hingga ke taman surgaMu Ya Allah.Amin..Sekian..

Tuesday, February 22, 2011

BAIK-BAIK SAYANG

LAGU NIH DITUJUKAN KHAS BUAT 
MAK DAN AYAH,SUAMIKU ,
KELUARGAKU DAN SAHABAT2 TERCINTA.
SAYA SUKE LG NIH...BERMAKNA BG SY..
 PE2 PON,SEBELUM BACE LIRIK NIH, SILALAH  CLICK BUTANG PLAY DIBAWAH NI YER
AGAR ANDA LBH TERHIBUR...=)...


 

Thursday, February 17, 2011

KuatKAn akU Ya AllaH..

Tanggungjawab menjadi seorang pendidik memang mencabar..tahniah para pendidik kerana tabah dan ikhlas mendidik..smg anak2 kite pd masa akan datang menghargai dan menghormati pendidik mereka..hanya Allah dapat membalas pengorbananmu..

Wednesday, February 16, 2011

TeRiMa Kasih SayanG..

Erm tu lah antara buku2 yang telah dihadiahkan oleh suami ku kepadaku..Novel pon ade tp masih xtertangkap lg gambarnyer...Tp ape yg paling bernilai disitu ialah keSemua buku yang dihadiahinye mmg menarik dan memberi kesan dalam hidup ku..akan kuambil pengajaran dan ilmu yg berada di dada buku itu...

Pe2 pon....Kawan2 semua,bolehlah dapatkan buku2 mcm dlm gambo atas tuh..xpon pinjam je kat Sy..xrugi Membace..Buku Diari Hamil tuh,bkn bermaksd sy dh ade isi tau..masih menanti rezeki tuh dtg..Doa2kan la ye kwn2..=)

Kepada suamiku..Terima kasih kerana sudi mengambilku sebagai permaisuri hatimu..Bimbinglah aku utk menjadi isteri yg sejuk di matamu..

Lagu~....

Adam dan Hawa diciptakanNya
Disemai rasa kasih sayang
Agar bersemi ketenangan
Dan kedamaian di hati

Ku harap hanya keikhlasan
Dan ku rindukan keramahan
Aku inginkan kemesraan
Berkekalan berpanjangan

Mengasihimu, dikasihi
Menyayangimu, disayangi
Merindui dan dirindui
Saling mengerti di hati 
 ~.....

Tuesday, February 1, 2011

Saya Dan Cikgu....=)

hehe..apakah yang sy pos nih ye...pepepun,ni hasil permintaan my x-rumet..nak sgt tengok jadual mengaja saye..so sy design khas utk tini n faz juga pd sesiape yg boring2 nk kol sy,leh la time sy xde kelas r pas waktu bekerja..kalo suami pon nak tau time wifenye free,ayg tampal kat dinding umah je la ye bang..hehe
time keje sy from 7.30am-2.30pm ..balik umah,terus masak,makan,kemas..then barulah berehat2 sambil menonton r surfing..dan paling menyeksakan..menunggu suami pulang keje lambat......uwaaa.....
Ya Allah,tabahkan hatiku menanti suami pulang Ya Allah..=)