Wednesday, January 11, 2017

Pengalaman Membawa Anak Kecil Menunaikan Umrah

Alhamdulillah syukur lagi sekali kerana berkesempatan utk kongsi pengalaman dengan kawan kawan pembaca..kali ni nk kongsi kisah membawa anak kecil menunaikan umrah..kami menunaikan umrah pada bulan 4 2015 bersama glocal travel agensi..kami hanya mengambil pakej supersaver seorg lebih kurang 4k++ dgn penerbangan air asia x..harap perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada kawan2 semua..insya Allah..


Kali pertama melihat kaabah depan mata sendri mmg rase kagum sgt sehingga menitiskan air mata


First dalam fikiran masa nk menunaikan umrah dulu adalah dok terpikir macam manelah keadaan nak bw anak perempuan kami yg dua org ni (sorang berumur dalam 8bulan dan sorang lg 3 tahun)menunaikan umrah bersama..yelah..dgn perjalanan naik kapal terbang lebih kurang 8jam kalau xsilap..dengan keadaan cuaca yg panas kat sane..dapat ke nak wat ibadah ni..dan macam2 yang terlintas difikiran..tapi hakikatnye tidaklah sesulit yg disangkakan..

So first yg kite kne buat adalah set dalam fikiran Allah pasti akan mudahkan urusan kite..bawa budak bukan penghalang untuk wat ibadah kan..kami dapat menunaikan umrah dan ibadah mengikut apa yg sepatutnye..alhamdulillah..sebelum p tu banyak jgk la sy survey dari blog2 menceritakan pengalaman mereka membawa anak kecil ni menunaikan umrah..kebanyakannye berpendapat spt sy..tidak sesukar yg dijangkakan..apa yang paling penting..banyakkan bersabar dan awasi mulut kite...

Persiapan anak2 memang akan menjadi keutamaan la mase nk kemas barang2..diapers nk kne bw berape..bj nk kne bw berape..ubat ubatan jgn lupe..ubat batuk...demam..temometer..ubat kembung perut..ubat gatal dan segala yg dirasekan perlu..kulit pon mgkn akan kekeringan dan gatal2 akibat cuaca yg kering so spare la satu versalin dan losyen..sy xgune sgt pon tp ade ketikanye mmg perlu...terutama lelaki lah..kaki boleh merekah akibat kepanasan mase buat umrah..jadi kate org eloklah sediakan payung sebelum hujan..kan..

Untuk persediaan di dalam kapal terbang..better sediakan mainan yg dapat melekakan anak2 supaye xboring sgt..sebagai contoh bawa buku mewarna dan kaler pensel.. atau ..bawa puzzle r lego..atau..bawa tab yg memuatkan cerita2 yg anak gemari atau aplikasi2 game yg membina utk minda..keluarkan satu demi satu mainan apabile anak2 dh boring dgn sesuatu mainan tu..wujudkan elemen surprice dgn memberi mainan lain jike mereka berkelakuan baik..hihi..jgn lupe bawa jgk kudapan utk dikunyah2 dalam flight nant utk anak2..yelah..kdg2 makanan pon leh buat budak2 leka dan dok diam...erm..biasenye dalam perjalanan pergi tu semua jemaah kusyuk berzikir dan mbuat mcm2 ibadah..tp mase dalam perjalanan balik tu mgkn ade dh yg bukak movie yg disediakan dlm flight..hihi..sorry jgn kecam sy..

Ape yg penting lg kalau nak bw budak ni...jgn lupe alat2 yg nk digunakan utk mengawasi anak2 semase disane nant..contoh saya bawa 2 baby carrier (boba 3g dan boba air..jom jengah post ni http://rohainiza.blogspot.my/2013/10/kongsi-pengalaman-menggunakan-baby.html?m=1 ) utk 2 org anak sy dan stroller kecik standby kalau dh xlarat nk ngangkut terutama mase lawatan ke tempat2 bersejarah atau nk p shoping2 nanti..hihi..dalam mase yg same gak sy bawa baby harness yg ikat tangan anak dgn tangan kite tu..yg ni sy gune mase solat fardhu berjemaah..takot anak lari jauh..tp yg ni biase anak nk pakai kejap je..pastu mulalah sibok nk buke..huhu

Beg2 kami dh siap berplastik di rumah (jimat sikit)hihi  dan ditanda untuk memudahkan pencarian
di airport dan dalam bas nanti


Di airport Malaysia lg xdok diam dah anak2..

Mase di madinah nak masuk RAUDHAH..rombongan kami dipermudahkan sikit utk menunggu turn masuk ke tempat tu..mutawif kami tu cube bawa kami kedepan sikit demi sikit memandangkan sy dan akak ipar masing2 bawa anak 2 org..jadi mutawif tu bincang sikit2 ngan polis di sane supaya kami dimudahkan sikit masuk ke raudhah.. walaupon polis yg garang tu sempat memarahi kami tapi alhamdulillah semua berjalan lancar.di raudhah kami diberi kesempatan bersolat beberapa rakaat sambil anak sulong dijaga oleh mutawif..jadi kami bergilir2..jemaah lain pon byk memberi laluan memandangkan sy mengendong anak kecil sy..

Depan hotel dan depan masjid nabawi jg..hotel di madinah mmg dekat jd mmg sng nak p masjid


Mase TAWAF..sy bw sorang anak gune carrier dan husben bw sorang lg gune carrier jgk..Alhamdulillah mmg Allah permudahkan..anak2 kami tdo je dalam carrier mase kami tawaf..solat jemaah setiap waktu pulak sy xdapat p utk semua waktu..hanye husben yang pegi ke masjid untuk bersolat jemaah..sy tinggal di hotel menjaga anak2..namun ade jgk sy berjemaah membawa anak2 memandangkan rase rugi pulak xdapat bersembanhyang setiap waktu di masjidil haram..

Bergambar selepas selesai tawaf


Untuk beribadah sunat seperti solat mengaji atau ape2 di masjidil haram sy bergilir2 dengan suami menjaga anak..contoh lepas isyak atau subuh husben dok dulu di masjid..nant tgh malam die balik hotel utk sy dan mak pulak pergi ke masjid..ade jgk ketika kami nak pegi same2 so kami bw je anak2 sekali..husben jgk bw kami anak beranak kekaabah..memegang.. memeluk kaabah..mmg wangi bau wangian kaabah..sampai balik hotel pon xhilang baunye.. So beringatlah ye..jgn sentuh kaabah kalau dlm ihram..kaabah itu mmg diletak minyak wangi..

Ready nak p melawat kedai..hihi

Husben jg berkesempatan membawa kami masuk dalam hijr ismail dan bsolat sunat disane..kne ade lelaki jgk mase tu sbb org disane suke tolak2..mereka ramai yg berbadan besar dan agak kasar..tubuh asia ni mmg nmpk kecik je kat sane..hihi..so husben dok hadang kami anak beranak..org pon ade yg bg kami laluan sbb mengendong budak..byk jgk kelebihan membawa budak ni..Alhamdulillah semua dipermudah..

Di depan hotel di Mekkah..sebelum nak wat tawaf selamat tinggal


Semasa SAIE pulak..budak2 agak riang sebab menengokkan ayahnye berlari2 anak..so time ni kami bia anak berjalan sekali..bile mereka dh penat baru naik carrier balik..bile haus berhenti minum air zamzam yg sgt byk disediakan disekitar kawasan..siap ade ais lg..mmg menyegarkan..kami siap basuh muke tangan bagai untuk menyegarkan tubuh..
sy di fahamkan tempat saie tu ade tingkat atas dan bawah..jike kite bersaie di bawah..kite akan jumpe satu kawasan yg berbatuan..di tingkat atas xde batuan tua..disitu mmg ramai org duduk berehat dan berdoa..katenye disitu tempat makbul doa..jgn lepaskan peluang ye..apepun insya Allah berdoa di mane pon di masjid ni makbulkan..yg penting ikhlas..

Tempat batuan yg dimaksdkan


Incase jike uoll dh xlarat sgt..cube tanye di kaunter hotel..ade x wheelchair..selalunye ade..orang wakaf wheelchair di sane..sy ade meminjam wheelchair hotel waktu nak wat tawaf wada' untuk kegunaan ibu saya...memandangkan hotel kami agak jauh dari masjidil haram dan mak sy pulak sakit lutut..jadi bile mak sy naik wheelchair,anak2 sy pon nk menumpanglah sekali..legelah sikit xpayah mengendong anak..hihi


Kerusi roda yg di pinjam di hotel


Lagi satu..org arab ni mmg suke kan budak2..nampak je budak..mcm2 la diorg bg..gula2 la..makanan la..nak tangkap gamba..dok peluk2 la..anak sy sampai menangis ketakutan bile die amek nk tangkap gambo..

Husna bersame mutawwif yg berasal dari indonesia..ustaz rahman


Ohye..Disamping tu kalau boleh bw la topi dan cermin mata hitam atau payung..at least dapat lah kurangkan panas tu kan..walaupon panas tp badan xberape berpeluh..angin pon kuat..kalau xtahan habuk elok gak bw mask..sbb mase kami p dulu byk gak bangunan dlm pembinaan..so habuk pon berterbangan sekali ngan angin..terik panas tu terase sampai kulit tp bagi sy tetap rase selesa..

Bw cermin mata hitam.payung.carrier or stroller utk memudahkan pergerakan dan keselesaan

Peringatan juga untuk kite bersame..berhati2 membawa dompet dan barang berharge..bukan nak bersangka buruk terhadap org tp dalam keadaan org yg ramai dan berhimpit2..mcm2 boleh berlakukan..mgkn tercicir dan mgkn jg dicopet..ini terjadi pd abg sy sendri kerana kehilangan dompet..jadi hati2 ye..berdoalah semoge diberi keselamatan dan kesihatan di sane..


Jadi kesimpulannye..bagi yang berhajat nk menunaikan umrah dan nak bawa anak kecil..ia tak menjadi masalah..jgn ragu2..berdoalah agar Allah permudahkan segala urusan..dan ingatlah ye..jaga tingkah laku jagalah hati dan perkataan di sane ye..kadang2 berbisik buruk dalam hati pon boleh memberi effek yg xdisangka pd kite..kate org umpama dibayar cash apabila berada di sane..

Sy berdoa agar sy dan keluarge dijemput ke sana lagi..semoga pengalaman ni dapat dijadikan panduan dan kenangan utk kami sekeluarga..amin..

jgn lupe singgah be blog homestay kami...
http://damiahomestay-manjung-lumut-sitia.blogspot.com/

Pengalaman tinggal di negera orang..FRANCE..

Assalamualaikum semua..

Allamdulillah diberi kesempatan oleh Allah untuk merasa duduk di negara 4 musim france selama setahun..

Terima kasih kepada ATM membenarkan husben sy untuk sambung belajar dan juga airbus kerana sudi menaja suami sy belajar juga menaja kami sekeluarge untuk berada di sane..

Kami sampai di toulouse pada akhir bulan 8 2015..sampai di sane kami telah diberi kereta dan rumah untuk kegunaan kami sepanjang di sane..

Park&suites st simon toulouse.kediaman kami setahun di sana

Seminggu dua pertama dok kat sane..kalau kol kampung asyik rase nak nangis je..maklumlah risau kalau dah duduk jauh2 ni..kot ape2 berlaku kt kami di sini r keluarge di malaysia..susah jgk nk jumpe segera..rindu kan keluarge pon mbuak2..

Damia hepi nk p skol

Pada mulanye perasaan memang rase seronok sbb first time sy dan anak menjejak kaki ke europe..lebih seronok dapat berjumpe salji pulak..Alhamdulillah..tp hakikatnye beginilah..Seronok dirase dalam sebulan dua je..lepas tu asyik rase nak balik msia je..rindu nak makan2 kt msia terutama masakan mak la..huhu..rase ade kekosongan je dijiwa..huhu

Alhamdulillah Damia jg berpeluang sekolah di france..secare  xlangsung dapat la tgk sistem pembelajaran diorg..nampak agak berbeza dgn Malaysia..diperingkat umo spt damia mase tu dlm 4-5-6 tahun mereka  menekankan sistem sosial dan komunikasi.macam membace atau pembelajaran akedemik masih blm didedahkan secare mendalam.jadi mereka byk bermain berkumpulan,berkomunikasi dan sebagainye..malangnye dari segi komunikasi damia sukar nak catch up..yelah..semua dok ckp bahase mereka sedangkan damia hanye faham bahase malaysia..apepun tu pengalaman yg harus di simpan rapi..

Nak cite pasal perubahan musim dan cuace pulak...agak seronok melihat musim berubah2..terutama kalau dpt lihat bunga yg byk kt tepi2 jalan..mmg la cantik..subhanallah..wiken pulak kadang2 bw budak2 p petik buah..buah epal..anggur..strawberi..tin..dan byk lg...Ape yg bestnye..boleh makan seberape byk nak mase di kebun..kaLau nak bw balik je bru kne bayo..kami mmg makan sampai kenyang la nmpknye..hihi..
Apepun atas perubahan cuace tulah kami sekeluarge gak mengalami kulit yg kering..gatal2..selsema n batuk..sibok la dok p farmasi beli krim..losyen..mandian..macam2 ubat ubatan la..dah dok 2 3 bulan kot baru dapat serasi ngan cuace di sane..but actually  hampir setahun tu jgk la kulit mcm mengelupas..cume xsekritikal bru sampai dulu..huhu..tidak seperti di Malaysia,di europe ni semua ubat ubatan kene beli sndri di farmasi..sekali jumpe doktor kne cas dlm 23euro..pastu kne p farmasi p beli ubat pulak..huhu..jadi..hargailah ubat percume yg kerajaan Malaysia bg..jgn buang..gune sebaik mgkn..


Jom cite bab makanan pulak..Alhamdulillah di toulouse ni senang nak cari makanan halal..sbb ramai org arab di sini dan org vietnam pon ramai so nak dpt barang2 halal dan barang dr asia pon senang..
Pasaraya arab yg selalu sy p soleil marche..dan pasaraya asia yg selalu kami p adalah Paris Store..sejak dok sini la sy jd agak detail dalam melihat kandungan bg setiap barang makanan yg kite beli..yelah..dulu di msia kalau beli brg tgk cop halal je terus beli..isi kandungan die xbace pon kan..so sejak dr tulah dok bace info tntg kod2 makanan dan sebagainye..

Memetik buah apple...buah yg sgt rangup dan manis

Petik anggur..


Tinggal di sini sy dah mula belajar masak macam2.kat msia sy biase masak grg2 je..kalau bende yg renyah2 ni sy biase beli je..tp kalau di negara org..bile teragak je terpakselah buat sndri kan..ini adalah antara pengalaman sgt berharge bile dok negare org yg harus di manfaatkan.. alhamdulillah

Antara menu ringkas yg sempat buat mase hari raye 2016..sup ekor..rendang ayam..pulut kuning..agar2 santan dan kuih muih

And one thing..alhamdulillah atas rezeki ke france ini dapat jgk kami dapat melawat di negara sekitar france..dan family di malaysia pon sempat 2x jgk la melawat kami dan ke negara jiran sekitar.. antara negara yg dh kami lawati adelah portugal..sepanyol..andorra..itali..germany..switzerland dan england..hasrat nak ke turki terpakse dibatalkan memandangkan mase tu macam2 letupan la berlaku di sane..gerun pulak nk jejak kaki ke sane..apepun syukur ke hadrat ilahi kerana memberi kami kesempatan melihat indahnya alam cipta YA RABBI..semoga ade rezeki lg utk kami melawat kenegara lain..insya Allah..

Mak ayah dan mertua ke kota London

P andorra main salji

Sebut pasal jalan2..kat sini byk kali jgk husben kne saman sbb bw kereta melebihi speed yg ditetapkan..highway diorg speed limit 130kmj..dan memandu di sebelah kiri..ape yg lainnye lg adalah budak2 wajib pakai car seat..kalau x terjadilah macam kami..kami di saman kne baya on the spot 90euro gara2 anak xpakai car seat..kalau xbayo die nk tarik kerete..adeh..terpakselah bayo jgk...dan yg paling kami xsangke..bile dh balik malaysia ade dpt surat..rupenye mgu2 terakhir kami di france dulu ade jgk kami kne saman speed lg..sampai ke Malaysia surat saman sampai..haha..kne jgk la 60euro kalau xsalah..so kalau nak memandu kat negare org tu..patuhilah ye hadlaju jalan ye..same macam di Malaysia jgk..hihi

Oklah..dah panjang sgt nukilannye..nant saya kongsikan pengalaman2 lain utk kwn2 semua..pengalaman di negara org mmg agak manis namun bg sy sebest mane pon dok negare org..negare sendri jgk yg menjadi pujaan..hihi..k..bye..waslm

jgn lupe singgah be blog kami...
http://damiahomestay-manjung-lumut-sitia.blogspot.com/

My Second Doter

Alhamdulillah...terima kasih YA Allah atas rezeki yang telah diberikan..pejam celik sy dah pon menjadi ibu untuk 2 orang anak perempuan..anak lelaki belum ade rezeki lg..insya Allah akan datang..hihi

Anak kedua sy
Diberi nama Nur Damia Husna..
Lahir pd 05 august 2014 pada pukul 4.50am..
lahir di hospital Angkatan Tentera (HAT MIZAN).

seperti pengalaman melahirkan anak pertama dulu..anak kedua ni pon terjadi jahitan terbuke kepada ibunye..menangis jgk sy dibuatnye..apepun semuanye dh pulih spt biase..alhamdulillah..

Awal kelahiran husna..kakak sy seorg doktor telah dapat mengenalpasti bahawa kedudukan kepala husna mcm susah nk ditegakkan..maksudnye bile cube ditegakkan kepalanye,die tetap jgk menyenget..Husna suke menoleh kepalanya ke kanan je..jadi akak sy buat surat refer ke pakar utk pemeriksaan lbh lanjut dan doktor mendapati ade kemungkinan die pengidap torticolis tp tahap rendah shj..jadi husna kene p terapi untuk balancekan kekuatan otot lehernye semula..mujurlah kakak dapat menyesan masalah tu seawal umur husna 3 bulan..terima kasih kakngah..

faktor kejadian mgkn kerana mase husna dalam perut dulu..die suke duduk sebelah bahagian sahaja..jadi perkembangan dan kekuatan otot leher kiri dan kanan jadi xbalance..Alhamdulillah setelah hampir 6bln buat sesi terapi nye di HKL ., ahli terapi mendapati kekuatan otot lehernye dh balance.syukur...jadi hilang jgk la sikit kerisauan dihati.Terima kasih YA Allah..

Ibu doakan Husna dan kakak jadi anak solehah..sihat..anak yg pandai menjaga maruah diri..anak yg berjaya di dunia dan akhirat dan mendoakan ibu dan ayah sewaktu kami sudah tiada nanti ..amin..

Semoga blog ini juga mampu menjadi pengimbau kenangan untuk kite sekeluarga satu ketika nanti...

Jom tengok gambo dan gelagat anak kedua sy ni..hihi







jgn lupe singgah be blog kami...
http://damiahomestay-manjung-lumut-sitia.blogspot.com/


Thursday, October 24, 2013

PENGALAMAN MENGGUNAKAN BABY CARRIER BOBA 3G

.Assalamualaikum kalian..hye..!!!

Dah lame dah nk cite pengalaman menggunakan baby carrier boba 3g yg dibeli secare online nih..tp baru ari nih sempat nk mangarang di blog yg hampir bersarang labah-labah ni..hehe..k..jom kite share pengalaman....

Kisah pencarian baby carrier..

alkisahnye bermula begini...kami sekeluarge berhajat nak pergi menunaikan umrah pd pertengahan tahun nih..so bermula la pencarian "the best baby carrier" untuk memudahkan saya membawa baby sewaktu ke sana nanti..bukan ape..baby carrier yg sy mmg dh ade tuh kdg2 membuatkan badan sy jd sakit bile membawanye dengan agak lama dan mungkin juga baby sy xselesa..cari punye cari..survey punye survey..terjatuh la cinta dengan baby carrier boba 3g nih...ye la berdasarkan review yg sy bc,majoriti menyatakan mereka berpuas ati dgn baby carrier nih..jadi hati ni meronta2 nk jgk rase keselesaan yg dikatekan itu..benar atau palssu..kalo diikutkan penilaian sendri dr segi kewangan mmg xberbaloilah membeli baby carrier dgn harge yg agak mahal ni..maklumlah sy ni bukan bekerja..namun demi semangat nak membawa damia ke Mekah,sy usahakan juge memujuk suami untuk membelinye..mujurlah my hubbi veri undrstanding..hehe..luv u dear..




Penemuan yang luar biasa..

~senyum je bile posmen sampai anta barang..dlm hati"alhamdulillah,sampai jgk.."lepas tu ape lg,terus bukak bungkusan.sy memilih corak "LILA" kaler purple..Tp lepas bukak kotak tuh,terdetik pulak di hati.."mcm ni je ke barang nih..simple"..huhu..nampak design carrier die simple je..tp corak kain cantik n kain cooton tebal tp lembut dan aksesori pon nmpk bagus..

~Dgn xsabanye sy memakai dan mengcarry anakku nurdamia arissa..betul,betul,betul!!sy rasa agak selesa memakainye berbanding baby carrier yg sy penah ade dan damia pon nampak selesa sampai taknak turun la untuk first time pakai nih..wut da sssurprise..hehe

~Ape yang paling bestnye..sy dapat bawa damia jalan2 naik basikal dengan membawanye dibelakang sy..damia mmg suke pakai baby carrier boba 3g bile naik basikal atau moto..terkekek2 die ketawa kat belakang..sy pon dpt membawanye dgn gembira walaupon dipandang pelik oleh orang sekeliling membongceng sambil mengendong anak di belakang..dan ade yang kate sy mcm bw bakul nk pegi petik daun teh..hehe..xkisahlah ape org nk kate yg penting kami selesa dan gembire..



~Jadi secara peribadinya setelah menggunakannye hampir setahun nih..sy berase sgt berpuas ati..berbaloi dgn pembelian rm400 lbh tu..damia arissa sgt selesa dan pembawa damia pon xrase sakit badan..kdg2 jalan sampai 2jam lbh bershopping pon damia boleh tenang lg di situ..tp kdg2 je la..biasenye sejam lbh je die dah  bosan..meronta2 utk keluar membebaskan diri dr penjare itu..huhuhu..tp sy tau bkn sbb die xselesa tp dh peringkat umo 2thn nih,mmg la nk lepas sokmo..tp selagi die ok sy mmg sy xturunkan dr boba 3g ni sbb kalo turunkan damia,lg penat nk mengejar die ke hulu kehilir..tolong!!!!..nanti mud hepi shoping blh tukar jd badmud shoping..xmauu..huhu..

~lg satu boba 3g nih mampu menampong berat sampai 20kg tau...maksdnye ketahanan die pon bagus la tuh.so takat budak kecik sampai umo 5 thn pon blh gune lg kot..cayalah..kekurangannye setakat nih yg sy nmpak bab2 nk basuh ni la..sbb kainnye cotton 100% so senang habuk nk hinggap..nk basuh kene gune dry cleaning...tp nk buang habuk die tuh senang je gune berus songkok dh boleh ilang..=p..so sape rase nk cari baby carrier yg bagus dan selesa,sy cadangkan anda untuk membeli baby carrier boba 3g nih..thanx 2 http://mamapanda.com/ kerana menjual n mengeposknnye kepada sy..=)..harap baby carrier ni panjang lah hayat nye untuk kegunaan adik2 nur damia arissa nanti..hehe..insyaallah..



~walaupon hajat untk ke umrah tahun ni xtertunai..dgn hasben plk kursus ke oversea,insyaa Allah ade rezeki untuk sampai jgk ke sane tahun depan..mak sy kate once kite dh ade hajat untuk ke sane,Allah akan mudahkan jalan kite.Doakan2 kami dimurahkan rezeki utk ke sane ye..thnx atas kesudian membacenye..k..sekian sahaja perkongsian sy..wassalam..

jgn lupe singgah be blog kami...
http://damiahomestay-manjung-lumut-sitia.blogspot.com/ 
http://dhiacoutureboutique.blogspot.com/

Wednesday, September 4, 2013

Hari raye tibe lagi

SELAMAT HARI RAYE

~Dah tibe pon syawal dan dah nk pergi pon syawal thn 2013 ni..saya dan keluarge nk mohon byk kemaafan pada keluarga dan kawan2 dan xlupe jg pd jiran2 dan guru2 di atas segala salah dan silap..sengaje atau x..insan yg kerdil ini mmg selalu alpha..selalu lupe..selalu tersalah..selalu terlepas pandang...maafkan kami..halalkan sglanya..tolonglah maafkan kami dengn ikhlasnye..dgn kemaafan dr semua,mampu membahagiakan hidup kami..insyaaAllah..

~rase rindu pd zaman dolu2..zaman bg2 dan trime2 kad raye..segalanye dh berlalu..satu pon xde hantarkad dan satu kad pon xde terima..veri fair n lovli.anyway,.harap kalian masih mengingati diri ini..tu dibawah adalah kami sekeluarge..hehe


tema kite tahun ni ala2 kuning n coklat..

STATUS PEKERJAAN

~kepada yg asyik bertanye...sy surirumah sepenuh mase...walapon byk kate2 belakang menyatakan betape ruginye sy belajar tinggi2 tp xbekeja..tp sy bangga sy menjadi seorg surirumah..surirumah yg berilmu walaupon ilmu hanye secipot..hehe..bg sy belajar tinggi2 bkn hanye utk dpt pekerjaan yg baik tp juge mendidik pemikiran kite dalam menilai dan mentafsir sesuatu pkare untuk terus tabah meniti hidup ini..biar ape org kate..yg penting kite bahagia..Alhamdulillah atas segala ketentuanNya

~dan dgn itu Alhamdulillah Allah mengizinkan sy menjaga damia dan melihat damia membesar didepan mata setiap mase..harap sy sentiasa bersabar dan tabah dalam mendidik anak dan menjadi isteri yg sentiase menyejukkan mata suami..

STATUS KEDIAMAN KAMI

~setelah hampir 8bulan berpindah dr Lumut n duduk di kampung,kuartes kerajaan yg nk diduduki di KL maseh juge belum nampak hala tujunye..dari cuti sekolah kecuti sekolah..dr raye ke raye..bilelah nk dpt aiii...dan dgn itu jgk dh 8bulan la hasben yg disayangi itu berulang alik dr bandar seri jempol ke KL setiap hujung mggu..kesiannye la hai..mesti kepenatan dan wang pon bertaburan..hehe..thnx abg di atas sgl pengorbanan..Allah pasti membalasnye..pe pun..syukur pd Allah kerana mengurniakan keluarga yg memahami dan byk membantu...terima kasih ya Allah..mohon doa kalian agar dipermudahkan urusan kami ye..Terima kasih mak ayah kerana sudi bg kami anak beranak menumpang rumah..Hanya Allah yg mampu membalas segalanye..
kla..itu saja ucapan dan update drpd sy...dan jgn lupe kunjungi homestay kami..

jgn lupe singgah be blog kami...
http://damiahomestay-manjung-lumut-sitia.blogspot.com/ 
http://dhiacoutureboutique.blogspot.com/
 sekian..


````betape rajinnye nk mencoret ari ni sampai menaip time anak tgh menyusu badan ni.lalalala```.