Saturday, December 17, 2011

PENGALAmAN mElAHIrKAn dAMIa aRIssa

Syukur alhamdulillah..tanggal 22.11.2011 pd jam 11.27pm sy telah selamat melahirkan seorang anak perempuan seberat 2.82kg di Hospital Besar Kuala Pilah.Name yg telah diberi pd bebi kami ialah Nur Damia Arissa binti Mohd Safwan.


Saya bersalin secare normal.kepenatan meneran setelah lebih 2jam menjadikan sy xmampu nk mengeluarkan bebi dengan sendri..oleh itu sy dibantu dgn kaedah vakum bersama dgn tolakan bebi oleh dr di perut sy.Harapan untuk diteman oleh suami di labour room hanya tgl harapan.mgkn for da next bebi la,kalo ade rezeki..Apepun,terima kaseh kepada pihak2 yg membantu dlm proses bersalin saya.

Dugaan demi dugaan mendatang,mmg mematangkn sy..dengan proses bersalin yg agak susah,proses selepas bersalin juga agak mencabar rupanya..jahitan sy telah terbuka menyebabkan sy terpakse dijahit semula..perjalanan pergi ke klinik sy hiasi dgn tangisan..bkn tdk redha,tp terbayang kesakitan yg bakal dihadapi sewaktu dijahit smula nanti...sy dijahit oleh kakak dn kawannye..sy diberitahu koyakan yg berlaku semase bersalin itu agak teruk..seram sy mendengarnyer..sy tetap menangis menahan kesakitan walopon diberi suntikan pelali dgn byk sekali..suami yg turut melihat proses penjahitan itu nmpak agk cemas..mgkn kasihan dn ngeri..Alhamdulillah semua berjalan lancar.

Keesokan harinye,sy pulang ke kampung semula utk berpantang..smenjak dah bergelar ibu ni,tdo malam mmg dh xmacam dulu..byk berjaga dr tdo..ini cabaran menjadi ibu..walopon maseh sakit,alhamdulillah sentiasa diberi kekuatan oleh Allah utk tabah..mak dn suami byk membantu sy..sy rase sgt terharu di atas pengorbanan mereka..

Ditakdirkan Allah,jahitan sy terbuka lg utk kali ke2nye...tergamam sy dibuatnye krn bakal dijahit utk kali ke3nye..walopon sy tlh menjaganye dgn rapi,jahitn tetap terbuka lg..huhu...dugaan.oleh sbb itu,mak berkeras utk mghantar sy ke hospital swasta je kali ni..so kami p ke kpj kajang..sy tau,mak kesiankan sy..mase mak temankan sy jumpe pakar sakit puan,mak menangis..sy tabahkan hati..cube bertahan..ptg tu sy dibawa ke bilik bedah dn sy meminta agar dibius separuh badan..Alhamdulillah semuanye berjalan dgn lancar..rawatan itu memakan belanje 2.6k..huhu..xpelah asalkan sy sihat..

dan sekarang sy maseh dikampung,menjaga jahitan dgn rapi..smg jahitan sy cpt kering dn tdk terbuka..amin..setelah 20ari ni,berat damia arissa pon dh mencapai 3.4kg...syukur Ya Allah..smg dhapuskan oleh Allah sgl dosa sy dan keluarga...sekian..


*coretan utk damia bace bile besar nanti..

5 comments:

  1. pnjang karangan cikgu..bgus..jap bru nak bc

    ReplyDelete
  2. hehe..xla ngeri sgt..tulah pengalaman pahit manis jd seorg ibu untuk anak pertama..=)

    ReplyDelete
  3. erkkk ngeri2 seb bek la ms dr jahit sy xsedar kn ubt tido...tp ade hati gak nk rasa kene jahit fresh tu huhu

    ReplyDelete
  4. ngerinye baca... kene jait byk kali.. kak ti ritu pon kene jait banyak gak sebab koyak teruk.. doc asek ckp, sikit lagi je.. almost 2mths baru betul2 x rase sakit kt tmpt jait tu.. x leh dok ngan betul.. tu la cabaran jadi ibu kan.. chaiyok2..

    ReplyDelete