Wednesday, January 11, 2017

Pengalaman tinggal di negera orang..FRANCE..

Assalamualaikum semua..

Allamdulillah diberi kesempatan oleh Allah untuk merasa duduk di negara 4 musim france selama setahun..

Terima kasih kepada ATM membenarkan husben sy untuk sambung belajar dan juga airbus kerana sudi menaja suami sy belajar juga menaja kami sekeluarge untuk berada di sane..

Kami sampai di toulouse pada akhir bulan 8 2015..sampai di sane kami telah diberi kereta dan rumah untuk kegunaan kami sepanjang di sane..

Park&suites st simon toulouse.kediaman kami setahun di sana

Seminggu dua pertama dok kat sane..kalau kol kampung asyik rase nak nangis je..maklumlah risau kalau dah duduk jauh2 ni..kot ape2 berlaku kt kami di sini r keluarge di malaysia..susah jgk nk jumpe segera..rindu kan keluarge pon mbuak2..

Damia hepi nk p skol

Pada mulanye perasaan memang rase seronok sbb first time sy dan anak menjejak kaki ke europe..lebih seronok dapat berjumpe salji pulak..Alhamdulillah..tp hakikatnye beginilah..Seronok dirase dalam sebulan dua je..lepas tu asyik rase nak balik msia je..rindu nak makan2 kt msia terutama masakan mak la..huhu..rase ade kekosongan je dijiwa..huhu

Alhamdulillah Damia jg berpeluang sekolah di france..secare  xlangsung dapat la tgk sistem pembelajaran diorg..nampak agak berbeza dgn Malaysia..diperingkat umo spt damia mase tu dlm 4-5-6 tahun mereka  menekankan sistem sosial dan komunikasi.macam membace atau pembelajaran akedemik masih blm didedahkan secare mendalam.jadi mereka byk bermain berkumpulan,berkomunikasi dan sebagainye..malangnye dari segi komunikasi damia sukar nak catch up..yelah..semua dok ckp bahase mereka sedangkan damia hanye faham bahase malaysia..apepun tu pengalaman yg harus di simpan rapi..

Nak cite pasal perubahan musim dan cuace pulak...agak seronok melihat musim berubah2..terutama kalau dpt lihat bunga yg byk kt tepi2 jalan..mmg la cantik..subhanallah..wiken pulak kadang2 bw budak2 p petik buah..buah epal..anggur..strawberi..tin..dan byk lg...Ape yg bestnye..boleh makan seberape byk nak mase di kebun..kaLau nak bw balik je bru kne bayo..kami mmg makan sampai kenyang la nmpknye..hihi..
Apepun atas perubahan cuace tulah kami sekeluarge gak mengalami kulit yg kering..gatal2..selsema n batuk..sibok la dok p farmasi beli krim..losyen..mandian..macam2 ubat ubatan la..dah dok 2 3 bulan kot baru dapat serasi ngan cuace di sane..but actually  hampir setahun tu jgk la kulit mcm mengelupas..cume xsekritikal bru sampai dulu..huhu..tidak seperti di Malaysia,di europe ni semua ubat ubatan kene beli sndri di farmasi..sekali jumpe doktor kne cas dlm 23euro..pastu kne p farmasi p beli ubat pulak..huhu..jadi..hargailah ubat percume yg kerajaan Malaysia bg..jgn buang..gune sebaik mgkn..


Jom cite bab makanan pulak..Alhamdulillah di toulouse ni senang nak cari makanan halal..sbb ramai org arab di sini dan org vietnam pon ramai so nak dpt barang2 halal dan barang dr asia pon senang..
Pasaraya arab yg selalu sy p soleil marche..dan pasaraya asia yg selalu kami p adalah Paris Store..sejak dok sini la sy jd agak detail dalam melihat kandungan bg setiap barang makanan yg kite beli..yelah..dulu di msia kalau beli brg tgk cop halal je terus beli..isi kandungan die xbace pon kan..so sejak dr tulah dok bace info tntg kod2 makanan dan sebagainye..

Memetik buah apple...buah yg sgt rangup dan manis

Petik anggur..


Tinggal di sini sy dah mula belajar masak macam2.kat msia sy biase masak grg2 je..kalau bende yg renyah2 ni sy biase beli je..tp kalau di negara org..bile teragak je terpakselah buat sndri kan..ini adalah antara pengalaman sgt berharge bile dok negare org yg harus di manfaatkan.. alhamdulillah

Antara menu ringkas yg sempat buat mase hari raye 2016..sup ekor..rendang ayam..pulut kuning..agar2 santan dan kuih muih

And one thing..alhamdulillah atas rezeki ke france ini dapat jgk kami dapat melawat di negara sekitar france..dan family di malaysia pon sempat 2x jgk la melawat kami dan ke negara jiran sekitar.. antara negara yg dh kami lawati adelah portugal..sepanyol..andorra..itali..germany..switzerland dan england..hasrat nak ke turki terpakse dibatalkan memandangkan mase tu macam2 letupan la berlaku di sane..gerun pulak nk jejak kaki ke sane..apepun syukur ke hadrat ilahi kerana memberi kami kesempatan melihat indahnya alam cipta YA RABBI..semoga ade rezeki lg utk kami melawat kenegara lain..insya Allah..

Mak ayah dan mertua ke kota London

P andorra main salji

Sebut pasal jalan2..kat sini byk kali jgk husben kne saman sbb bw kereta melebihi speed yg ditetapkan..highway diorg speed limit 130kmj..dan memandu di sebelah kiri..ape yg lainnye lg adalah budak2 wajib pakai car seat..kalau x terjadilah macam kami..kami di saman kne baya on the spot 90euro gara2 anak xpakai car seat..kalau xbayo die nk tarik kerete..adeh..terpakselah bayo jgk...dan yg paling kami xsangke..bile dh balik malaysia ade dpt surat..rupenye mgu2 terakhir kami di france dulu ade jgk kami kne saman speed lg..sampai ke Malaysia surat saman sampai..haha..kne jgk la 60euro kalau xsalah..so kalau nak memandu kat negare org tu..patuhilah ye hadlaju jalan ye..same macam di Malaysia jgk..hihi

Oklah..dah panjang sgt nukilannye..nant saya kongsikan pengalaman2 lain utk kwn2 semua..pengalaman di negara org mmg agak manis namun bg sy sebest mane pon dok negare org..negare sendri jgk yg menjadi pujaan..hihi..k..bye..waslm

jgn lupe singgah be blog kami...
http://damiahomestay-manjung-lumut-sitia.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment